Skip to content

Kafijas Pagatavošanas Gids: Chemex

Neierasta forma, elegance un vienkāršība. Izgudrots 1941. gadā un vēl joprojām ir modē. Ne katra kafijas pagatavošanai domāta ierīce ir izgatavota sadarbībā ar ķīmijas doktora grāda īpašnieku. Kā arī, ne katrai ierīcei ir tas gods nokļūt Ņujorkas Modermās Mākslas Muzejā (ang. MOMA), kā eksponātam. Viena lieta ir skaidra – Chemex pavisam noteikti nebūs vienkāršs eksponāts Jūsu mājās. Visticamāk, ikdienā izmantojams rīks, vienkāršs lietošanā un lielisks izskatā. Tas Jūsu virtuvi padarīs līdzīgu mazai kafijas laboratorijai.

Chemex. Kafijas Draugs

Chemex gatavo kafiju infūzijas metodē. Rezultāts ir lēnāka pagatavošana un bagātīgāka, samazināta skābuma un rūgtuma kafijas tasīte. Chemex filtri aiztur nevēlamos nosēdumus un eļļas, pagatavojot tīrāku, saldāku tasīti kafijas.

Tāpēc liekam virsū baristas priekšautu un ieskatīsimies, kā īsti profesionāļi gatavo šo kafiju? 🙂

Sagatavošanās

Ieskatieties savos skapīšos, vai tur ir viss nepieciešamais:

  • Chemex krūka
  • Chemex filtri
  • Kafijas pupiņas (šoreiz izmantosim Gesha) vai malta kafija
  • Kafijas dzirnaviņas
  • Tējkanna

1 Solis

Uzvāriet ūdeni. Ļaujiet tam uzvārīties un tad nedaudz atdzesējiet.

Chemex. Kafijas Draugs

2 Solis

Izvēlieties kafiju, kuru baudīsiet un veidu kā to malsiet. Labākā izvēle ir vidējs rupjums. Ja izmantojat maltu kafiju, šo soli izlaidiet 😉

Chemex. Kafijas Draugs

3 Solis

Atlokiet Chemex filtru un ielieciet iekš Chemex.

Chemex. Kafijas Draugs

4 Solis

Drošiet vien būsiet ievērojuši, ka filtrs īsti labi nepieguļ sieniņām? Tāpēc nākošais solis ir uzliet tam nedaudz karsta ūdens. Šādā veidā tas ieņems vajadzīgo formu un pazudīs nevēlamā papīra piegaršana. Pēc tam, neizņemot filtru no Chemex, izlejiet ūdeni.

Chemex. Kafijas Draugs

5 Solis

Laiks iebērt filtrā kafiju. Ja jums patīk stipra, nebaidieties un pievienojiet vairāk kafijas – īsās saskarsmes ar ūdeni rezultātā, rūgtums nebūs jūtams.

Chemex. Kafijas Draugs

6 Solis

Uz iebērtās kafijas uzlejam nedaudz ūdens. Tik daudz, lai visa, filtrā esošā kafija tiktu pārklāta. Uzgaidiet 15-30 sekundes. Tādējādi tiek pamodinātas visas kafijas īpašības – notiek, tā saucamā, kafijas ziedēšana (angl. blooming).

Chemex. Kafijas Draugs

7 Solis

Lēnām aplejiet kafiju ar ūdeni. Dariet to ar apļveida kustībām. Tādējādi, neviens kafijas graudiņš netiks palaists garām 🙂

Chemex. Kafijas Draugs

8 Solis

Visilgāk gaidītā daļa 🙂 Vai redzēsiet, cik interesanti kafija tek cauri filtram un satek kolbā? Nedaudz pacietības līdz visa kafija iztek cauri filtram.

Chemex. Kafijas Draugs

9 Solis

Kafija beidzot ir gatava 🙂 Pasniedziet un izbaudiet!

Chemex. Kafijas Draugs

Tiklīdz būsiet nobaudījuši kafiju, kura pagatavota ar Chemex, sapratīsiet, ka tās garša ir patiesi zīdaina ar intensīvu aromātu. Chemex pasvītro labākās kafijas īpašības, tādējādi tā ir labākā izvēle rīta cēlienam. Jūs jau saprotiet, ka visas labās lietas prasa laiku – un īpašu jūsu uzmanību 🙂