Skip to content

Kafijas Drauga ceļvedis kafijas dzērienu pasaulē

Vai esi kādreiz dzirdējis kafejnīcā kādu pasūtām macchiato vairistretto un pie sevis nodomājis, kas gan tas ir? 

Vai arī, atrodoties svešā zemē, vēlies pasūtīt vienkārši melnu kafiju, bet nesaproti, vai tā būs americano vai lungo? Neuztraucies, mēs esam sagatavojuši nelielu ceļvedi ar ieskatu populārākajos kafijas dzērienos.

Visi dzērieni ir uz espresso bāzes, ko gatavo kafijas automātā.

Kafijas pupinas. Kafijas Draugs

  • Espresso – pamatu pamats, no kura tiek gatavoti pārējie kafijas dzērieni. Espresso pagatavo no smalka maluma presētas kafijas, kurai augstā spiedienā uzlej aptuveni 96°C karstu ūdeni. Kafijas ievilkšanās laiks ir ap 25 sekundēm. Aptuvenais tilpums – 60 ml.
  • Crema – zeltainā, krēmīgā sarkanbrūno putu kārtiņa, kas sedz pareizi pagatavotu espresso.
  • Doppio – dubultais espresso (‘doppio’ – no itāļu val.).
  • Espresso Con Panna – espresso ar putukrējuma cepurīti.
  • Romano – espresso, pasniegts ar citrona šķēlīti.
  • Ristretto – ļoti stiprs espresso. Tā pagatavošanai izmanto mazāku ūdens daudzumu, un rezultātā sanāk 20–25 ml visstiprākā kafijas dzēriena (viens vai divi malki). Tradicionāli to dzer bez cukura.
  • Macchiato – espresso ar nelielu piena putu cepurīti.
  • Cappuccino – 1/3 espresso, karsts piens un piena putu cepurīte, pārkaisīta ar kakao vai kanēli.
  • Mocha – kapučīno, kam pievienota šokolādes mērce vai sīrups.
  • Americano – espresso standartporcija, kas atšķaidīta ar karstu ūdeni līdz 75–95 ml. Pasniedz apmēram 150 ml tasītēs.
  • Caffe Latte – espresso, silts piens un piena putu cepurīte.
  • Latte macchiato – silts piens un espresso, ko pārsedz piena putas.
  • Skinny – termins, kas raksturo kafijas dzērienu, kam pievieno pienu, piemēram, Skinny Latte nozīmē, ka izmantotais piens būs ar zemu tauku saturu.
  • With Wings – šo terminu izmanto arī Take away vietā, lai apzīmētu līdzi ņemšanai paredzētu kafiju.
  • Lungo – „garais” espresso ar lielu daudzumu karsta ūdens.
  • Corretto – kafija, papildināta ar alkoholu.
  • Dry – kapučīno tikai ar piena putām, bez silta piena.
  • Flavoured – latte vai kapučīno ar vaniļas, riekstu, piparmētru, mandeļu vai cita sīrupa piedevu.

Kā redzat, liela daļa terminu ir itāļu valodā. Itālija ir valsts, kura lepojas ar ļoti senām un izkoptām kafijas dzeršanas tradīcijām.