Kafijas Pagatavošanas Gids: Chemex Arijana Kafijas automāti Chemex kafija Dalīties: Link copy Neierasta forma, elegance un vienkāršība. Izgudrots 1941. gadā un vēl joprojām ir modē. Ne katra kafijas pagatavošanai domāta ierīce ir izgatavota sadarbībā ar ķīmijas doktora grāda īpašnieku. Kā arī, ne katrai ierīcei ir tas gods nokļūt Ņujorkas Modermās Mākslas Muzejā (ang. MOMA), kā eksponātam. Viena lieta ir skaidra – Chemex pavisam noteikti nebūs vienkāršs eksponāts Jūsu mājās. Visticamāk, ikdienā izmantojams rīks, vienkāršs lietošanā un lielisks izskatā. Tas Jūsu virtuvi padarīs līdzīgu mazai kafijas laboratorijai. Chemex gatavo kafiju infūzijas metodē. Rezultāts ir lēnāka pagatavošana un bagātīgāka, samazināta skābuma un rūgtuma kafijas tasīte. Chemex filtri aiztur nevēlamos nosēdumus un eļļas, pagatavojot tīrāku, saldāku tasīti kafijas. Tāpēc liekam virsū baristas priekšautu un ieskatīsimies, kā īsti profesionāļi gatavo šo kafiju? 🙂 Sagatavošanās Ieskatieties savos skapīšos, vai tur ir viss nepieciešamais: Chemex krūka Chemex filtri Kafijas pupiņas (šoreiz izmantosim Gesha) vai malta kafija Kafijas dzirnaviņas Tējkanna 1 Solis Uzvāriet ūdeni. Ļaujiet tam uzvārīties un tad nedaudz atdzesējiet. 2 Solis Izvēlieties kafiju, kuru baudīsiet un veidu kā to malsiet. Labākā izvēle ir vidējs rupjums. Ja izmantojat maltu kafiju, šo soli izlaidiet 😉 3 Solis Atlokiet Chemex filtru un ielieciet iekš Chemex. 4 Solis Drošiet vien būsiet ievērojuši, ka filtrs īsti labi nepieguļ sieniņām? Tāpēc nākošais solis ir uzliet tam nedaudz karsta ūdens. Šādā veidā tas ieņems vajadzīgo formu un pazudīs nevēlamā papīra piegaršana. Pēc tam, neizņemot filtru no Chemex, izlejiet ūdeni. 5 Solis Laiks iebērt filtrā kafiju. Ja jums patīk stipra, nebaidieties un pievienojiet vairāk kafijas – īsās saskarsmes ar ūdeni rezultātā, rūgtums nebūs jūtams. 6 Solis Uz iebērtās kafijas uzlejam nedaudz ūdens. Tik daudz, lai visa, filtrā esošā kafija tiktu pārklāta. Uzgaidiet 15-30 sekundes. Tādējādi tiek pamodinātas visas kafijas īpašības – notiek, tā saucamā, kafijas ziedēšana (angl. blooming). 7 Solis Lēnām aplejiet kafiju ar ūdeni. Dariet to ar apļveida kustībām. Tādējādi, neviens kafijas graudiņš netiks palaists garām 🙂 8 Solis Visilgāk gaidītā daļa 🙂 Vai redzēsiet, cik interesanti kafija tek cauri filtram un satek kolbā? Nedaudz pacietības līdz visa kafija iztek cauri filtram. 9 Solis Kafija beidzot ir gatava 🙂 Pasniedziet un izbaudiet! Tiklīdz būsiet nobaudījuši kafiju, kura pagatavota ar Chemex, sapratīsiet, ka tās garša ir patiesi zīdaina ar intensīvu aromātu. Chemex pasvītro labākās kafijas īpašības, tādējādi tā ir labākā izvēle rīta cēlienam. Jūs jau saprotiet, ka visas labās lietas prasa laiku – un īpašu jūsu uzmanību 🙂