Skip to content

Matcha tēja: Vai kafijai uzradusies līdziniece?

Nepieciešams enerģijas lādiņš, bet ne tik spēcīgs, kādu sniedz tasīte kafijas? Varbūt vēlaties papildu kofeīna devu, bet jau esat pārsnieguši savu dienas normu? Vai vienkārši vēlaties izmēģināt ko jaunu un aizraujošu? Šajā gadījumā matcha tēja būs lieliska izvēle: reibinoša, taču vienlaikus maiga, tāpēc nav brīnums, ka matcha tēja bieži vien tiek dēvēta par “espresso tējas pasaulē”. 

Ja tikai nesen atklājāt šo brīnišķīgo dzērienu, jums var rasties daudz jautājumu. Vai aplūkosim smalko matcha tējas pasauli kopā? Dosimies tālāk un noskaidrosim, kas, kāpēc un kā ir modernās matcha tējas pamatā!

Kas ir zaļā matcha tēja?

Tas, ko sauc par matcha tēju, patiesībā ir matcha pulveris – tās nav parastās tējas lapas, ko mēs esam pieraduši redzēt! Matcha tēja nāk no Ķīnas, kur Tanu dinastijas valdīšanas laikā pulverveida tējas bija modē, un to gatavo no kaltētām tencha tējas lapiņām. Šīs lapas tiek apstrādātas unikālā veidā: pirms novākšanas tās vispirms vairākas nedēļas tiek turētas ēnā, kas tajās palielina hlorofila līmenī un piešķir koši zaļo toni, ar ko matcha tēja ir tik slavena. Pēc novākšanas lapas tiek tvaicētas, žāvētas, grieztas un samaltas. Starp citu, lai samaltu 30 gramus matcha tējas, var paiet pat viena stunda!

Ja matcha tēja nāk no Ķīnas, kāpēc tā vienmēr tiek uzskatīta par japāņu izcelsmes dzērienu? Leģenda vēsta, ka tieši budistu mūki bija tie, kuri atveda matcha pulveri no Ķīnas uz Japānu. Vietējiem iedzīvotājiem tas tik ļoti iepatikās, ka gadu gaitā matcha pulveris kļuva par īstu japāņu tējas kultūras simbolu, un tam par godu tika radīta vesela ceremonija. Tiek apgalvots, ka paši samuraji mēdza baudīt matcha tēju, lai sagatavotos cīņai! Mūsdienās vislabākā matcha tēja pasaulē tiek audzēta Uji reģionā Japānā. 

Kā īsti garšo matcha tēja? Tai raksturīgs neliels rūgtenums, ko papildina augsnei un augiem līdzīga garša. Piegaršā iespējams just arī nelielu saldumu. Lai gan pie matcha tējas drosmīgās, neparastās garšas ir jāpierod, tā pēc tam noteikti kļūs par bezgalīgu garšas piedzīvojumu!

Vai matcha tēja satur kofeīnu?

Tie, kuri tikko uzsākuši ceļu matcha tējas pasaulē, bieži vien nav līdz galam pārliecināti, vai tā satur kofeīnu. Runājot par kofeīna saturu šajā dzērienā – tas atrodas kaut kur starp tipisku zaļo tēju un kafiju. Tas nozīmē, ka viena porcija matcha tējas sniegs jums lielāku enerģijas lādiņu nekā tasīte zaļās tējas, taču tas atšķirsies no kafijas sniegtā enerģijas lādiņa. Visticamāk, uzlabosies jūsu koncentrēšanās spējas un jūs kļūsiet modrāki, bet vienlaikus arī mierīgāki un relaksētāki.

Kāpēc matcha tēja ir labvēlīga?

Lai gan parastā zaļā tēja ir slavena ar tās labvēlīgo ietekmi uz veselību, matcha tēja to pārspēj! Tas ir tāpēc, ka zaļās tējas lapas kādu laiku tiek mērcētas karstā ūdenī un pēc tam tās tiek izmestas kopā ar dažām no to apbrīnojamajām veselību veicinošajām īpašībām. Ar matcha tēju ir savādāk: pagatavošanas laikā matcha pulveris tiek iemaisīts ūdenī, tādējādi nodrošinot, ka tiek saglabātas visas matcha tējas lapiņās esošās vērtīgās īpašības! Potenciālā matcha tējas priekšrocība ir tās spēja samazināt asinsspiedienu, risku saslimt ar sirds slimībām, kā arī spēja uzlabot gan vielmaiņu, gan atmiņu. Jūsu ķermenis un prāts noteikti jums pateiksies par šo dzērienu!

Kādi ir matcha tējas veidi?

Ja nekad iepriekš neesat iegādājušies matcha tēju, pirmā reize var būt neliels izaicinājums. Ir pieejami ne tikai dažādi zīmoli, bet arī vairākas matcha tējas šķirnes – nemaz nerunājot par šķīstošajiem matcha latte maisījumiem un interesantām alternatīvām, piemēram, rozā vai zilo matcha tēju. Kā šādā gadījumā izvēlēties īsto? Neuztraucieties, mēs esam šeit, lai palīdzētu!

Vispirms iedalīsim matcha tēju divās kategorijās – ceremoniālajā un kulinārijas. Salīdzinājumā ar kulinārijas matcha tēju, ceremoniālajai matcha tējai piemīt maigāka garša, tomēr atcerieties – tā bieži vien ir arī dārgāka. Tirgū ir pieejamas divu veidu ceremoniālās matcha tējas: usucha (no japāņu valodas “plānā”) un koicha (“biezā”). Pirmais veids ir plaši pieejams un lieliski piemērots ikdienas matcha tējas pagatavošanas rituāliem, savukārt otrais veids nav tik viegli pieejams un parasti tiek rezervērts tradicionālajām japāņu tējas ceremonijām. Pastāv arī kulinārijas jeb konditorejas šķirne: tā ir salīdzinoši lētāka, taču ne tik kvalitatīva, tāpēc to vislabāk ieteicams izmantot konditorejas izstrādājumu gatavošanai. Tāpēc, ja vēlaties no matcha pulvera pagatavot tēju, ieteicams izvēlēties ceremoniālo usucha, bet, ja vēlaties matcha pulveri izmantot virtuves eksperimentiem, izvēlieties kulinārijas šķirni.

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Vai jūs labprātāk dodat priekšroku matcha latte nevis parastajai matcha tējai? Lai gan matcha latte dzēriena pagatavošana ir diezgan vienkārša (matcha latte recepti meklējiet zemāk!), šķīstošie latte matcha maisījumi visu procesu padara vēl vienkāršāku. Ir pieejamas vairākas garšu opcijas: no klasiskās matcha latte līdz banānu, ingvera vai mango. Vienkārši izvēlieties sev tīkamāko, ieberiet to tasītē, pievienojiet karstu ūdeni, kārtīgi samaisiet un baudiet!

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Tiem, kuri vēlas eksperimentēt ar garšām, ir pieejami eksotiski dzērieni, piemēram, zilā vai rozā matcha tēja. Lai gan šīs tiek sauktas par matcha tējām un tām piemīt tāda pati pulverveida konsistence, tehniski tās pieder pie citas kategorijas. Piemēram, zilā matcha tiek gatavota no tropu augiem, ko sauc par tauriņziežiem, savukārt rozā matcha patiesībā ir granātābolu augļu pulveris. Izmantojiet šīs matcha tējas dzēriena pagatavošanai vai piešķiriet krāsu saviem kulinārijas izstrādājumiem! Atcerieties, ka šīs matcha tējas šķirnes nesatur kofeīnu, tomēr tās ir tikpat veselībai labvēlīgas kā klasiskā matcha tēja.

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Pēdējā lieta, kas jāņem vērā: lielākajai daļai matcha tējas veidu ir diezgan īss derīguma termiņš. Pēc atvēršanas tās ieteicams izmantot divu mēnešu laikā, tāpēc mēs iesakām iegādāties matcha tēju nelielos daudzumos un uzglabāt to ledusskapī, lai iegūtu maksimālu garšu un aromātu.

Kā pagatavot matcha tēju?

Tagad, kad esat iepazinušies ar matcha tējas vēsturi, tās labvēlīgo ietekmi uz veselību un tirgū pieejamajiem matcha tējas veidiem, ir pienācis laiks pagatavot šo dzērienu! Pirms tam mēs iesakām apsvērt domu iegādāties speciālu matcha tējas slotiņu, ko dēvē arī par chasen. Šī bambusa slotiņa ir izstrādāta tā, lai spētu pilnībā izšķīdināt pulvera gabaliņus un apveltītu matcha dzērienu ar krāšņu putu kārtiņu. Nepieciešama arī neliela bļoda vai tasīte (vēlams no māla). Lai padarītu visu procesu vienkāršāku, varat iegādāties pilno matcha tējas komplektu uzreiz: tajā iekļauts viss nepieciešamais pareizai matcha tējas pagatavošanai!

[siteorigin_widget class=”Custom_Blog_Post_Product_Widget”][/siteorigin_widget]

Tagad pagatavosim matcha tēju:

  1. Lai novērstu kunkuļu veidošanos, matcha pulveri kārtīgi izsijājiet caur smalku sietiņu pa tiešo bļodā vai tasītē. Tas gan nav obligāti – vienkārši pārliecinieties, ka izvēlētais trauks ir sauss.
  2. Pievienojiet aptuveni ~ 80°C karstu ūdeni (uz vienu glāzi ūdens izmantojiet 1 tējkaroti matcha pulvera).
  3. Sāciet putot! Ja jums nav pieejama putojamā slotiņa, varat izmantot parastu olu putotāju vai elektrisko piena putotāju. Tomēr izvairieties no putošanas ar apļveida kustībām: tā vietā kustiniet roku uz priekšu un atpakaļ vai arī zig-zag veidā. Lai pārliecinātos, ka  matcha tēja tiek pagatavota pareizi, maisījumā varat vairākkārt iezīmēt burtu “M”. Turpiniet to darīt apmēram 30 sekundes.
  4. Dzēriens ir gatavs – tagad, ja nepieciešams, pielejiet vēl nedaudz karsta ūdens un baudiet!

Kā pagatavot matcha latte?

Matcha latte recepte bija tā, kas izraisīja matcha tējas uzplaukumu kafejnīcās un restorānos visā pasaulē. Tomēr, lai baudītu šo dzērienu, jums nav jādodas ārā – patiesībā tas ir ļoti vienkārši pagatavojams mājās. Vienkārši papildiniet porciju parastās matcha tējas (skatīt iepriekš aprakstītos soļus) ar tvaicētu pienu, saputojiet līdz veidojas putaina konsistence, ja nepieciešams, pievienojiet saldinātāju, un gatavs! Parastā piena vietā var izmantot arī augu izcelsmes piena alternatīvas.

Kāpēc gan neizmēģināt arī ledus matcha latte? Arī šajā gadījumā jums atliek pagatavot porciju matcha tējas, pēc tam ļaujiet tai atdzist ledusskapī vai saldētavā apmēram 15 minūtes. Piepildiet glāzi ar ledu, pievienojiet pienu un ielejiet matcha tēju. Nekas nevar būt labāks par šādu dzērienu karstā vasaras dienā!

Ja tas vēl nav gana, ļaujiet mums atklāt jums mūsu iecienīto recepti. Tā ir apburošā baltās šokolādes matcha latte! Lūk, recepte:

Lai pagatavotu 2 porcijas, jums vajadzēs:

  • 350 ml piena (vai jūsu izvēlētā augu izcelsmes alternatīva)
  • 15 g baltās šokolādes
  • 2 tējk. matcha pulvera (un vēl nedaudz pārkaisīšanai)
  • 120 ml ūdens, kas uzkarsēts līdz ~ 80°C

Pagatavošana:

  1. Katliņā uz vidējas uguns uzkarsējiet pienu un šokolādi, nepārtraukti maisot. Kad maisījums sāk vārīties, noņemiet no uguns un nolieciet malā.
  2. Bļodā vai tasītē saputojiet matcha pulveri kopā ar ūdeni (jūs jau zināt, kā to darīt!).
  3. Pievienojiet matcha tējai piena un šokolādes maisījumu, tad turpiniet putot līdz veidojas putu kārtiņa.
  4. Pasniedziet tasītēs un pārkaisiet ar nedaudz matcha pulvera.
  5. Izbaudiet!

Kā jau redzams, ir daudz dažādu veidu, kā baudīt matcha tēju, un mēs ceram, ka jūs izmēģināsiet kādu no tiem! Starp citu, patiesi tējas cienītāji apgalvo, ka kafijai beidzot ir uzradusies līdziniece – matcha tēja… Mēs, Kafijas Draugs, neesam gatavi atteikties no ikdienas kafijas devas, taču mēs melotu, ja teiktu, ka ik pa laikam neizvēlamies malkot tasīti gaisīga matcha latte dzēriena!